Friday, August 29, 2008

Abazanlığın Psikanalizi

Aşk… Heyecanla beklenen bir misafir… Taktiğin kaosa yenilmesi… Saçmalamak, iki kere ikinin dört etmek yerine daha çok haşırt etmeyi tercih ettiği bir sinir zonguldaması…

Bir türk olarak, uzunca bir zaman bağlı olduğum geleneksel kuralların yönettiği hayatımda bu konu hep tabu olarak kaldı. Bir kadınla erkek arasında ortaya çıkıp derinleşen “sağlıklı bir ilişki” için sahip olunması gereken özgüven ve doğru bakış açısı, genellikle aynı geleneksel kültürden muzdarip olan gençlerle birlikte imece usulüyle oluşturduğumuz “Abazanlık kültü” tarafından, tarafımdan uzak tutuldu.

Abazanlık denilen şey, tamamen baskı altında tutulmaya çalışılan sosyalleşme eğilimlerinin ve cinselliğin, kendisini daha çok cinsellikle ifade etmeye çalıştığı müzmin bir doğu toplumu trendidir. Baskı gördüğü için aşkı yaşayamayan insan, aşk kavramını kafasında en basite, yani cinselliğe indirger. Daha sonra da bunu talep etmeye başlar. Gayet doğal ve anarşistçe bir üslupla hem de. Hareketlerimizin ve isteklerimizin temelinde cinselliğin yattığını iddia eden o klasik psikoloji teoremini doğrular şekilde.

Abazanlık kültürüne sahip olan bu ilkel(!) insanlar, fuhuş sektörünün de candamarını oluştururlar. Kadınlara karşı nasıl davranması gerektiğini bilemeyen, kafasındaki “tabu olan kadın” kavramı yüzünden ikili ilişki kurmakta zorlanan ve bu tabuyu aşmakta pek şans da yakalayamamış genç arkadaş, aşkın genellikle ileri safhalarından olan cinselliğe yönelik olarak biyolojik bir taşkınlıkla ve düşünsel itme gücüyle harekete geçer.

Lafı döndürüp dolaştırmadan halis muhlis bir abazan deyimiyle ifade etmek gerekirse: “karıya gider”.

Bu hareket aslında bir başkaldırıdır. Doğu toplumlardaki o acıyı kutsallaştıran “arabesk” hayat görüşünün birçok sebebinden birisi olan baskıcı, rütbeli (militer eğilimli) toplum yapısına karşı kaçamakça bir başkaldırıdır. Kendisini ezen, sınırlayan bu yapıya ve sisteme yönelik olarak zavallılaştırılmayı kabul etmeyen ama kendini ifade etme metodu ile fuhuş sektörünü besleyen ironik bir karşı çıkıştır.

İroni şudur ki: “Abazanlık devrimciliktir ama kapitalizme yarar”.

No comments: